Naar wat ben je naar op zoek?

Walsha Trauma 250

PTSS heeft vaak een serieuze impact op jouw leven en dat van de mensen rondom je. Om de belastende invloed te verminderen, helpt het om te leren hoe je kan omgaan met PTSS.

WALSHA helpt je de manieren te vinden die voor jou werken door echt naar jou te luisteren en jouw beleving van het trauma te begrijpen.

Onze WALSHA-aanpak resulteert in een merkbare verbetering en een realistisch gelukkig leven.

Wat is PTSS en hoe herken ik het?

Soms maken mensen een ingrijpende gebeurtenis mee: verlies van een geliefde, slachtoffer of getuige zijn van een ongeval, geweld, mishandeling … Meestal verwerk je die gebeurtenissen spontaan, maar soms leiden ze tot een blijvend trauma. Wanneer je dat trauma niet of onvoldoende verwerkt, spreken we van een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Leer meer over PTSS

Sidebar Image Content 01

PTSS gaat vaak gepaard met stress, een onrustig gevoel, intrusieve gedachten zoals flashbacks naar de gebeurtenis, hulpeloosheid, vermoeidheid, nachtmerries, vermijdingsgedrag zoals verslaving aan alcohol of drugs, vermijden van stresssituaties … Die symptomen zijn niet altijd zichtbaar voor de buitenwereld. Ze kunnen wijzen op PTSS, maar om zeker te zijn, moet je PTSS formeel laten vaststellen door een professional. Bij WALSHA kan je terecht voor een psychodiagnostisch onderzoek, waarna we je leren omgaan met PTSS.

Laat je testen

Ik heb zelf PTSS, hoe ga ik ermee om?

De diagnose van PTSS kan hard binnenkomen, maar het zorgt ervoor dat je gerichter kan omgaan met PTSS. Via de WALSHA-aanpak vind je sneller de weg terug naar een stabiel leven met een hoger welbevinden. In tegenstelling tot een trauma, gaat PTSS niet vanzelf voorbij. Het is dus belangrijk om professionele hulp te zoeken en PTSS te laten behandelen. Al zijn er een aantal tips die je kunnen helpen beter om te gaan met PTSS en de symptomen te verzachten:

  • Ga naar jouw ‘veilige plek’, een (denkbeeldige of fysieke) plaats waar je je geborgen voelt.
  • Deel je ervaringen met een vertrouwenspersoon. Hoe vaker je je verhaal vertelt, hoe beter je het trauma zal verwerken. Let erop dat je je grenzen goed bewaakt.
  • Vermijd de triggers van de traumatische gebeurtenis.
  • Maak bewust nieuwe positieve herinneringen.
  • Gun jezelf tijd. Een posttraumatische stressstoornis verdwijnt niet in een paar weken tijd. Wees geduldig en neem de tijd die je nodig hebt zonder je te vergelijken met anderen.
  • Vergeet niet: een gezonde geest in een gezond lichaam. Blijf evenwichtig eten, beweeg voldoende, ga op tijd slapen en haal regelmatig een frisse neus.

Laat je begeleiden door WALSHA

IQ- en hoogbegaafdheidsonderzoek
Home Imahe Content 01

Iemand in mijn omgeving heeft PTSS

Wanneer je partner, kind, ouder, broer, zus, collega of vriend(in) een posttraumatische stressstoornis heeft, heeft dat ook een invloed op jou. Je wil die persoon graag helpen, maar weet misschien niet altijd hoe. Het belangrijkste is dat je er bent voor hen. WALSHA geeft je graag wat tips over hoe je best omgaat met iemand die PTSS heeft:

  • Luister naar de verhalen en ervaringen van je vriend(in) of familielid. Al heb je het verhaal al meerdere keren gehoord, blijf luisteren. Voor hen is het belangrijk er vaak over te praten en begrip te ervaren.
  • Stel verdiepende vragen naar de beleving. Zo wordt omgaan met PTSS een menselijkere ervaring.
  • Geef ze geen valse hoop. Vertel hen niet dat het snel zal overgaan. Zo vermijd je de druk van verwachtingen.
  • Normaliseer de ervaring van PTSS-symptomen.
  • Zorg voor vertrouwen en wees integer. Mensen met PTSS zijn vaak wantrouwig. Iemand waarop ze kunnen rekenen is goud waard in het proces om te leren omgaan met PTSS.
  • Vraag wat je kan doen en geef een realistisch beeld van hoe jij de verwachtingen kan/wil inlossen.

Plan je afspraak in via ROSA,
het digitaal agendaplatform

ROSA online agenda

Iemand nodig die luistert naar jouw verhaal?

Vraag een gesprek aan

Contacteer ons

Therapievormen die omgaan met PTSS draaglijker maken

De meest duurzame manier om te leren omgaan met PTSS is therapie. Een professionele psychotherapeut helpt je je trauma verwerken zodat de symptomen van PTSS stilaan verminderen of zelfs verdwijnen. WALSHA hanteert een integratieve methode waarbij we verschillende psychologische inzichten en therapievormen combineren tot een duurzaam begeleidingstraject voor PTSS.

Gesprekstherapie

We gaan met jou in gesprek om de impact van het trauma te begrijpen, je situatie te stabiliseren en uiteindelijk het trauma te verwerken.

Psychoanalyse

We onderzoeken samen met jou de gevoeligheden uit jouw verleden en zoeken naar een verband met de huidige beleving van het trauma.

Hypnotherapie

We brengen je in contact met je innerlijke beleving. Deze techniek is uitermate geschikt om flashbacks onder controle te krijgen zodat je beter kan omgaan met PTSS.

EMDR

We laten je terugdenken aan het trauma terwijl we je afleiden met visuele triggers. De herinnering verliest zo stilaan haar negatieve emotionele lading.

Psychodrama

We laten je op een veilige manier traumatische situaties herbeleven. De integratie van gedrag, gevoel en kennis verlicht de symptomen aanzienlijk.

Cognitieve gedragstherapie

Je leert destructieve denkpatronen herkaderen in constructieve interpretaties. We onderzoeken PTSS-gerelateerde gedragspatronen en hun functie om beter te leren omgaan met PTSS.

De behandeling van PTSS door WALSHA

Leren omgaan met PTSS en je trauma verwerken gebeurt in 3 fasen. In de eerste fase focussen we op de stabilisatie van je symptomen zoals flashbacks onder controle krijgen. We proberen de meest invasieve symptomen te verminderen en je dagelijkse functioneren te verbeteren. We zorgen ervoor dat je leven weer een normaal patroon krijgt.

In de tweede fase begeleiden we je in de verwerking van het trauma. We confronteren je met de beleving van het trauma. Via psychotherapeutische technieken verminderen we de intensiteit van de beleving en geven we ze een hanteerbare plaats en vorm.

In de derde fase leer je het verwerkte trauma te integreren in je huidige en toekomstige leven. WALSHA begeleidt je in de herdefiniëring van jou als persoon en bij de nieuwe wendingen die je aan je leven wil geven.

Maak een afspraak

IQ- en hoogbegaafdheidsonderzoek

Leven na PTSS

Hoe ziet het leven na een posttraumatische stressstoornis eruit? Nadat je het verwerkte trauma een plaats hebt gegeven in je huidige leven, zijn er toch een aantal verwachtingen. Enerzijds is het belangrijk te leren omgaan met mogelijke beperkingen van PTSS. Anderzijds brengt PTSS ook nieuwe mogelijkheden en inzichten met zich mee. Die leiden tot een nieuwe bewustwording en zingeving van waaruit toekomstige keuzes gemaakt worden.

Hoop jij van PTSS te genezen? WALSHA zorgt voor een significante en duurzame vermindering van de symptomen zodat jij je goed voelt bij je dagelijkse functioneren.

Onze werkwijze

Wil je je laten begeleiden door WALSHA? Zo gaan we te werk:

Wanneer je ons contacteert, krijg je binnen de 48 uur een voorstel voor een intakegesprek.

Tijdens het gesprek bespreken we samen hoe het trauma jouw leven beïnvloedt. We luisteren naar jouw verwachtingen en stemmen de mogelijkheden af.

Na het kennismakingsgesprek stellen we een op maat gemaakt begeleidingsplan op om je PTSS te behandelen. Het plan bevat jouw individuele begeleidingstraject en waar nodig ook dat van de betrokken omgeving.

We starten de therapie en evalueren tussentijds je vooruitgang om eventuele bijsturing mogelijk te maken. Bij WALSHA vindt de therapie voor PTSS alijd plaats in een veilige en comfortabele setting.

Wanneer de therapie voor jou voldoende stabilisatie en verwerking heeft gebracht en je hebt leren omgaan met je PTSS-symptomen in de persoonlijke en professionele sfeer, ronden we de therapie af. Vaak willen mensen de begeleiding daarna onderhouden op een lagere frequentie. Bij WALSHA ben je altijd welkom voor verdere ondersteunende begeleiding.

De unieke aanpak van WALSHA

  • intensieve modulaire aanpak
  • begeleidingstraject volledig op maat
  • geen lange wachtlijsten
  • onafhankelijk centrum
  • diepgaande diagnose
  • integratieve begeleiding op jouw tempo